LUBAN
(Frankincense)
Pengenalan.
Luban atau kemenyan Arab (Frankincense) merupakan resin yang beraroma diperoleh dari berbagai jenis pohon hijau atau semak belukar di kawasan negara2 beriklim panas dan di kawasan Timur Tengah seperti Oman, Yaman dan Somalia. Resin merupakan getah yang mengeras bila terkena angin atau merupakan sebuah sekresi Hydrocarbon dari tanaman. Luban disebut juga Frankincense dikenalkan kembali ke Eropah oleh tentera pengikut perang salib dari Perancis.
Luban atau kemenyan Arab (Frankincense) merupakan resin yang beraroma diperoleh dari berbagai jenis pohon hijau atau semak belukar di kawasan negara2 beriklim panas dan di kawasan Timur Tengah seperti Oman, Yaman dan Somalia. Resin merupakan getah yang mengeras bila terkena angin atau merupakan sebuah sekresi Hydrocarbon dari tanaman. Luban disebut juga Frankincense dikenalkan kembali ke Eropah oleh tentera pengikut perang salib dari Perancis.
Untuk
mendapatkan luban, kulit kayu pohon tersebut disayat kemudian keluar getahnya
dan getah tersebut dikumpulkan. Ia menghasilkan resin jernih/lutsinar
kekuningan dari mana aroma esen diekstrak. Resin tersebut dikeringkan dan
dipecah menjadi beberapa buah seukuran sendok.
Di sesetengah tempat di dunia, luban atau
frankincense dikenali sebagai ‘olibanum’ berasal dari perkataan Arab bermaksud
“susu” al-lubán. Ini juga merujuk kepada warna getahnya yang putih seakan-akan
susu yang mengeras untuk dijadikan resin luban.
Luban berasal daripada istilah bahasa Arab yang digunakan di
dalam kitab perubatan Islam. Nama masyhurnya dipanggil Kemenyan
Arab/Serani/Kemenyan Yamani di kalangan pengamal perubatan herbal Melayu.
Luban merupakan salah satu makanan sunnah Nabi yang menjadi
warisan para ulama’ sejak turun temurun lagi. Dewasa ini, luban tidak
lagi dikenali di kalangan masyarakat Islam. Setelah umat islam
meninggalkan pemakanan Islam mutakhir ini
Sejarah
Luban disebut juga sebagai kundur zikri. Luban dikenali umum oleh orang Arab sejak dahulu kala sebagai makanan kecerdasan minda. Banyak riwayat di antaranya dalam kitab “Tib Al-Nabawi” m.s 355 menyebutkan riwayat dari Ibnu Abbas r.h. Anas r.a. Dan Saiyidina Ali k.w. Maksudnya :
Luban disebut juga sebagai kundur zikri. Luban dikenali umum oleh orang Arab sejak dahulu kala sebagai makanan kecerdasan minda. Banyak riwayat di antaranya dalam kitab “Tib Al-Nabawi” m.s 355 menyebutkan riwayat dari Ibnu Abbas r.h. Anas r.a. Dan Saiyidina Ali k.w. Maksudnya :
“ Diriwayatkan dari Saiyidina Ali k.w. bahawa
dia menyatakan kepada seorang lelaki yang mengadu kepadanya tentang masalah
penyakit lupa. Lalu Saiyidina Ali k.w. menyuruh ia menggunakan libanah, kerana
libanah dapat menguatkan hati serta MENGHILANGKAN KELUPAAN”
Nabi SAW berpesan supaya beramal dengan luban untuk kecerdasan
akal anak-anak dan menguatkan ingatan bermula di dalam kandungan lagi.
Rasulullah
SAW bersabda:
“Berilah minuman luban kepada isterimu yang sedang hamil, kerana ia dapat menambah kecerdasan akal anakmu.”-Kitab Thibbun Nabawi.
“Berilah minuman luban kepada isterimu yang sedang hamil, kerana ia dapat menambah kecerdasan akal anakmu.”-Kitab Thibbun Nabawi.
Libanah atau luban amat berkesan bagi
menambahkan daya ingatan dan mencerdaskan minda kerana ia berfungsi
menghilangkan lender balagham dalam otak. Gumpalan balagham yang banyak
menyebabkan lemah daya ingatan, selsema, resdung, lelah, batuk dan sebagainya
yang berkaitan dengan system pernafasan.
Sejarah menyatakan bahawa Imam Syafie yang amat terkenal dengan kekuatan daya ingatannya selalu mengamalkan memakan Libanah sehingga akhir hayat beliau. Setelah meninggal dunia didapati kesan Libanah masih berada di celah-celah gigi al Imam Rahimatullah.
Sejarah menyatakan bahawa Imam Syafie yang amat terkenal dengan kekuatan daya ingatannya selalu mengamalkan memakan Libanah sehingga akhir hayat beliau. Setelah meninggal dunia didapati kesan Libanah masih berada di celah-celah gigi al Imam Rahimatullah.
Imam Sayuti dalam kitabnya al-Rahmat Fi al-Tib Wal Hikmah
berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
“Wahai kalangan yang
mengandung (wanita), perkenalkanlah kepada anak-anakmu semasa
mereka di dalam perut kamu, kemenyan putih (luban) dengan memberi
makannya, kerana sesungguhnya ia menambahkan hafalan dan kecerdasan (riwayat
al-Dailami)
Rasulullah SAW bersabda,
أطعموا نسائكم الحوامل اللبان , فإنه يزيد في عقل الصبي
Artinya: Berilah luban (kemenyan Arab) kepada isteri kalian yang
sedang mengandung karena itu dapat mencerdaskan anak yang sedang dikandungnya.
[34]
Imam Ali bin Musa Ridha a.s. berkata,
أطعموا حبالاكم اللبان , فإن يكن في بطنهنّ غلام خرج ذكي القلب عالما شجاعا , وإن يكن جارية حسن خلقها وخلقها وعظمت عجيزتها وحظيت عند زوجها
Artinya: Berikanlah luban kepada
isteri kalian yang sedang mengandung. Jika bayi yang dikandungnya itu
laki-laki, maka anak tersebut akan menjadi anak yang cerdas, pandai, dan
pemberani. Dan jika bayi yang kandungnya itu perempuan, maka anak itu akan
menjadi cantik paras dan budi pekertinya, serta akan dihormati oleh
suaminya.[35]
Imam Ali Ridha (sa) berkata:
“Berilah
makanan dari luban kepada isterimu yang sedang hamil. Jika bayi didalam perut
isterimu itu laki-laki ia akan menjadi orang yang alim lagi pemberani. Jika ia
perempuan ia akan bagus fizikalnya dan besar pinggulnya sehingga kelak menjadi
bahagian yang baik bagi suaminya”.- Muhammad Bin Ya’qub (Al-Wasail 15:136,
hadis ke 2)
Luban (Frankincense) menjadi
masyhur apabila menyingkap sejarah dari kitab Injil yang menyatakan bahawa Nabi
Isa a.s yang baru dilahirkan telah mendapat hadiah iaitu emas, luban dan myrrh.
Sungguhpun ramai yang tahu akan sejarah luban, tapi amat sedikit yang
mengetahui dan boleh memberi penerangan apakah luban sebenarnya. Dalam kitab
Injil (Bible): dalam Exodus 30:34 ia merujuk kepada levonah yang bermaksud
“Lebanese” atau “putih” dalam bahasa Ibrani (Hebrew).
Manakala
bagi dunia Barat pula, nama “frankincense” adalah lebih umum. Nama ini mungkin
bedasarkan kepada aroma kemenyan atau setanggi Franks di mana ia tiba di Eropah
melalui tentera pengikut perang salib dari Perancis.
Frankincense, seperti myrrh adalah
getah pokok yang telah kering atau disebut resin, terutamanya digunakan untuk
membuat kemenyan. Pokok ini menghasilkan resin yang bermutu tinggi. Proses
pengambilan resin ini ialah 2 – 3 kali setahun. Pokok yang muda akan
menghasilkan resin berkualiti tinggi berbanding pokok yang telah tua.
Khasiat
Khasiat khusus luban sebagaimana disebutkan oleh Nabi S.A.W.
Khasiat
Khasiat khusus luban sebagaimana disebutkan oleh Nabi S.A.W.
- Meningkatkan kecerdasan Minda
- Mengelakkan daripada penyakit lupa dan nyanyuk
- Meningkatkan ketajaman daya ingatan
- Memberi ketenangan (menghilangkan stress)
- Dapat meningkatkan tumpuan sepenuhnya terhadap pembelajaran.
- Menambahkan keyakinan diri
- Amat sesuai untuk anak-anak yang lemah daya ingatan..
Berdasarkan
tindakbalas juga dapat merawat dan
melegakan penyakit….
- sakit saraf , urat, dan sengal2 badan bagi ibu selepas bersalin.
- mampu memberi stamina, menggelakkan keletihan ibu selepas bersalin dan semasa mengandung
- baik untuk ibu mengandung
- Pertuturan kurang jelas
- Pra nyanyuk
- Migrain
- Sakit kepala dan masalah angin
- Tekanan yang melampau
- Keletihan
- Masalah pelajar malas belajar
- Mengatasi masalah anak-anak degil
- Lawas sistem perkumuhan
Lain-lain
khasiat : (to be up-dated later)
- Kini para ilmuwan telah mengamati bahwa ada kandungan dalam kemenyan yang menghentikan penyebaran kanker. Belum diketahui secara pasti kemungkinan kemenyan sebagai anti cancer.
- Mengsyorkan kemenyan sebagai obat untuk tumor, bisul, muntah, disentri dan demam.Dalam perubatan tradisional Cina, kemenyan digunakan untuk mengubati masalah kulit dan pencernaan. Sedangkan di India, kemenyan digunakan untuk mengubati arthritis. Khasiat kemenyan sebagai obat arthritis tersebut mendapat dukungan dari penelitian makmal di Amerika.
- Kemenyan yang biasa digunakan untuk urusan mistis ternyata berdasarkan hasil penelitian juga mampu menurunkan kadar kolesterol jahat. Penyelidikan yang dilakukan oleh King Abd Al-Aziz University di Arab Saudi menemukan bahwa kemenyan bisa menurunkan kadar kolesterol jahat.
- Kemenyan, menurut peneliti Nadia Saleh Al-Amoudi, boleh dipadukan dengan bahan dari tumbuhan lainnya untuk meningkatkan kesihatan jantung. Akan tetapi, masih belum ditemukan cara yang jelas agar manusia boleh menggunakannya.
- "Kemenyan telah lama digunakan sebagai kaedah perubatan untuk mengatasi sakit tenggorokan, hidung mampat, bekas luka dan luka bakar," jelas Al-Amoudi, seperti diberitakan dari laman Healthday.
- Kajian yang dijalankan di International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health ini, peneliti memberikan kemenyan kepada tikus albino dan menemukan bahwa kadar kolesterol jahat tikus itu turun sedang kadar kolesterol baik meningkat. (fn/sc/ws) credits: suaramedia
Golongan yang sesuai untuk mengamalkan pengambilan luban sebagai
supplement seharian.
- Kanak-kanak
- Remaja
- Dewasa
- Warga emas
- Orang Nyanyuk
- Ibu mengandung
- Ibu dalam pantang
- Pesakit mental
Penggunaan:
Bau dari getah tersebut dibuat minyak yang mudah meruap yang menyebarkan bau harum yang kuat bila dibakar. Luban bingga saat ini masih dipakai untuk upacara keagamaan. Minyak luban di Eropah abad pertengahan dipakai sebagai ubat untuk membersihkan luka-luka.
Bau dari getah tersebut dibuat minyak yang mudah meruap yang menyebarkan bau harum yang kuat bila dibakar. Luban bingga saat ini masih dipakai untuk upacara keagamaan. Minyak luban di Eropah abad pertengahan dipakai sebagai ubat untuk membersihkan luka-luka.
Kaedah 1:
Hanya perlu mengunyah seperti
gula-gula getah dan ambil 3 biji setiap kali makan. Boleh dimakan bila-bila
masa dan amat sesuai untuk pelajar. Rasanya pahit dan pahit itulah
menghilangkan lendir balagham itu.
Kaedah 2:
Dianjurkan makan sebelum tidur –
untuk kanak-kanak dan remaja.
Pagi dan juga malam bagi orang
dewasa,orang tua dan yang mengalami masalah kronik.Di letakkannya di atas
lidah, Isap seperti gula-gula.
Ditumbuk menjadi serbuk dan secubit
serbuk diletakkan di atas lidah bagi kanak-kanak yang masih kecil.(2 tahun ke
bawah) juga boleh divariasikan iaitu boleh dicampur dengan aIr suam, susu, teh,
milo, kopi dan sebagainya.
Kaedah 3:
Kaedah pengambilan kemenyan putih
(luban) menurut petua daripada Ahmad bin Muhammad Zain bin Mustaffa Kutan dalam
Laqzah al-‘Ujlan.
1.
Rendam kemenyan putih (luban) di dalamair pada waktu malam.
2. Keesokannya sebelum
sarapan pagi campurkan kemenyan putih (luban) dengan gula pasir dengan nisbah
1:2
3.
Makan sebanyak 1 camca besar pada waktu awal pagi sebelum sarapan.
4.
Untuk menambahkan mujarab dibacakan ayat 27-28 surah Luqman pada 2
grams kemenyan putih (luban) itu dan dicampur dengan madu
lebah serta dimakan setiap hari.
Kaedah 4:
Ibnu Abbas, seorang penghafaz dan
ahli Qur’an berkata: “ Memakan satu misqal (bersamaan 4.2 gram) gula
bersama 1 misqal kemenyan putih selama 7 hari berturut-turut dapat membetulkan
pembuangan air kecil dan mengubati kelupaan”
0 comments:
Post a Comment